ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ

Η κατάδυση είναι μία από τις πιο διασκεδαστικές και ασφαλείς δραστηριότητες.Όμως όπως όλες οι δραστηριότητες της ζωής μας, έτσι και αυτή, έχει κανόνες που αν τους παραβείς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να αυξήσουμε την ασφάλεια μας υποβρυχίως.

Αρχικά έχει μεγάλη σημασία η φυσική κατάσταση του σώματος και του πνεύματος μας. Ο λόγος γίνεται κυρίως για ασθένειες (πχ αν κάποιος είναι κρυωμένος ή αν ακολουθεί κάποια θεραπεία καλό θα ήταν να συμβουλευτεί τον γιατρό του πριν την κατάδυση). Η κατάσταση του σώματος και του πνεύματος επηρεάζεται και από την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, η οποία θα πρέπει να αποφεύγεται πριν και μετά την κατάδυση.

Σειρά στην κουβέντα μας έχει η εκπαίδευση. Δεν θα πρέπει να υπερβαίνουμε τα όρια της εκπαίδευσης μας, καθώς και αν έχουμε καιρό να καταδυθούμε καλό είναι να ζητήσουμε από έναν εκπαιδευτή να μας “φρεσκάρει” τις δεξιότητες μας. Επίσης πρέπει να θυμόμαστε πως η συνεχιζόμενη εκπαίδευση είναι μια καλή αφορμή για κατάδυση όπου θα γεμίσουμε “κενά” και θα διασκεδάσουμε με ασφάλεια.

Όταν οργανώνουμε μία κατάδυση , θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξοπλισμό (φαρμακείο, οξυγόνο, τηλέφωνο κτλ) και τις διαδικασίες ασφαλείας (σύστημα ζευγαριών, διαχωρισμός δυτών κτλ) και ως προς το σημείο κατάδυσης θα πρέπει να το γνωρίζουμε καλά αλλιώς μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα καταδυτικό κέντρο σε κατάδυση τοπικού προσανατολισμού.

Ήρθε και η ώρα του εξοπλισμού , που όπως είναι λογικό θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και να μην γίνεται η χρήση αυτοσχέδιων τμημάτων. Θα πρέπει να είμαστε πλήρως εξοικειωμένοι με τον εξοπλισμό που θα καταδυθούμε. Να ελέγξουμε καλά τα βάρη μας (υπέρβαρος – λιγότερα κιλά, και οι δύο περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα). Εδώ θα προσθέσω και την χρήση πλωτήρα ώστε τα σκάφη να γνωρίζουν που βρισκόμαστε.

Υποβρυχίως λοιπόν, θα πρέπει να διατηρούμε το σύστημα ανά ζεύγη , να μένουμε καλά εντός των ορίων των πινάκων αφήνοντας πάντα ένα περιθώριο χρόνου και βάθους. Κάνε ένα επιπλέον πλάνο αν υπερβείς τον χρόνο ή το βάθος. Αν η κατάδυση γίνει με υπολογιστή (δεν αναιρεί τον προγραμματισμό) τότε να είσαι καλά εξικοιωμένος με αυτόν και να τον παρακολουθείς συχνά. Ωρα είναι για το τρίπτυχο : δεν κρατάω την αναπνοή μου – Δεν ανεβαίνω πιο γρήγορα από 18 μέτρα το λεπτό – κάνω στάση ασφαλείας στα 5 μέτρα για 3 λεπτά.

Μια καλή οργάνωση πριν την κατάδυση θα σου λύσει τα χέρια. Μπορείς να συμβουλευτείς το αντίστοιχο άρθρο από το blog μας. Σε κάθε περίπτωση να είσαι ενήμερος για την τοπική νομοθεσία και να την τηρείς.