ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟΛΗΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ

Μήπως σκέφτεσαι να αγοράσεις την δική σου στολή κατάδυσης; Όταν εγώ ξεκίνησα την αναζήτηση της σωστής στολής για μένα ήρθα αντιμέτωπος με την πληθώρα επιλογής μοντέλων και ειδών όπου τελικά χρειάστηκα την βοήθεια του εκπαιδευτή μου . Για να αποφασίσω λοιπόν χρειάστηκε να δω τι κατηγορίες υπάρχουν.

Ας ξεκινήσουμε πρώτα απ όλα από το είδος της στολής. έχουμε τις εξής επιλογές:

στεγανή στολή: σε αυτού του είδους τις στολές δεν μπαίνει καθόλου νερό, εσωτερικά φοράμε ισοθερμικά ρούχα και ο χειρισμός της χρειάζεται σχετική εκπαίδευση αφού ρυθμίζεις την πλευστότητα σου πλέον με την στολή βάζοντας αέρα με την χρήση του σωλήνα πλήρωσης όπως το bcd σου.
ημιστεγανή στολή: μία ενδιάμεση επιλογή μεταξύ υγρού τύπου και στεγανής στολής περιορίζοντας δραματικά την είσοδο νερού έως και μηδενίζοντας το μεταξύ του σώματος και της στολής.
στολή υγρού τύπου: οι κλασικές στολές από νεοπρένιο που έχεις χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα.

Το βασικότερο κριτήριο επιλογής του τύπου της στολής είναι η θερμοκρασία του νερού, ο χρόνος παραμονής υποβρυχίως και σαφώς το οικονομικό πλάνο μιας που οι στεγανές στολές είναι συνήθως αρκετά πιο ακριβές απο τις στολές υγρού τύπου. ο λόγος είναι πως μπορείς να φορέσεις αρκετά ζεστά ρούχα μέσα από την στεγανή με αποτέλεσμα να διατηρήσεις μια θερμοκρασία άνεσης σε όλη την διάρκεια της κατάδυσης σου.

Οι κατηγορίες δεν τελειώνουν εδω. Αποφάσισα να αγοράσω μια στολή υγρού τύπου. ας δούμε εδώ τι επιλογές έχουμε:

Ως προς το πάχος του υλικού οι συνηθισμένες κατηγορίες είναι: 2,5 -3 mm , 5mm , 7mm , οπου και εδώ το κριτήριο είναι η θερμοκρασία του νερού. Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι των 5mm για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο η επιλογή διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ως προς το μήκος του υλικού, μπορείς να βρείς ολόσωμη μακριά στολή, κοντή (μέχρι το γόνατο και μέχρι τους αγκώνες), καθώς επίσης μπορείς να βρεις με ενσωματωμένη κουκούλα.

Και αναρωτήθηκα το νεοπρένιο (το υλικό της στολής) είναι πάντα το ίδιο; Σαφώς και όχι. Αν έχεις προσέξει κάποιες στολές είναι πίο ελάστικές από άλλες και αυτό γιατί το νεοπρένιο είναι “πιεσμένο” ή οχι. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις όπου το νεοπρένιο δεν καλύπτεται από φόδρα και είναι λείο ή “ξυρισμένο” . Ωστόσο αυτές οι επιλογές απαντώνται περισσότερο στην ελεύθερη κατάδυση με σκοπό την απόλυτη εφαρμογή στο σώμα και την μείωση των εξωτερικών τριβών με το νερό.

Οι επιλογές δεν σταματούν εκεί. θα βρεις στολές που έχουν μπροστά το φερμουάρ ή πίσω, καθώς και στολές που είναι 2 κομμάτια ή ένα.

Υπάρχουν αρκετές ακόμα επιλογές σε έξτρα εξοπλισμό πάνω στις στολές , όπως σημεία που ασφαλίζουν τα όργανα στον καρπό , ενισχύσεις στις αρθρώσεις, επιπλέον ειδικό υλικό στα γόνατα και στους ώμους με σκοπό την μείωση της φθοράς στα σημεία που υπάρχει έντονη κόπωση του υλικού, δυνατότητα να προσθέσεις τσέπες στα πόδια καθώς επίσης και aquastop (λάστιχα) στους καρπούς και τους αστραγάλους με σκοπό την μείωση της εισόδου/εξόδου του νερού μεταξύ της στολής και του σώματος.

Τέλος δώσε σημασία στο φερμουάρ και την ποιότητα του καθώς και τον τρόπο που ασφαλίζει στο τελείωμα και στην αρχή του.

Εγώ διάλεξα την δική μου στολή με την βοήθεια του εκπαιδευτή μου. Αν και εσύ σκοπεύεις να διαλέξεις μία άμεσα , μην χάνεις χρόνο , μπορείς να επισκεφτείς το κατάστημα μας και να διαλέξεις μέσα από πολλές επιλογές με την βοήθεια του προσωπικού μας.